Met een geschatte omzet van 120 miljoen euro voor de 3D printing markt in 2017 blijft Nederland in de top van deze industrie. Toch is het noodzakelijk dat er verdere investeringen plaatsvinden om deze positie te behouden. Waar deze inkomsten vandaan komen, en hoe de Nederlandse 3D printing sector verder kan blijven groeien lees je op deze pagina.
3D Printer markt in Nederland blijft stijgen
De 3D printing sector blijft gestaag groeien, zowel in Nederland als internationaal. In 2015 lag de totale omzet nog op 45 miljoen euro, in 2016 was dit bedrag ruim verdubbeld met 100 miljoen. De stijging in 2017 zal lager zijn met pakweg 120 miljoen, wat enerzijds een goed teken is, maar anderzijds wel inhoudt dat we niet mogen stilzitten.
Waar komt de omzet vandaan?
Verreweg het grootste deel van de omzet komt uit de machines, dat was vorig jaar ruim de helft met 55 miljoen in hardware investeringen. De productie en de 3D platforms zijn goed voor 26 miljoen euro met een derde plek voor materialen met een bedrag van 9 miljoen. De rest wordt besteed aan ontwerpkosten, nabewerkingen en testen, reparatie en onderhoud evenals recycling van materialen. Dit zijn de de cijfers op basis van de omzet uit 2016.
Desktop 3D Printing
Hoewel de markt voor budget 3D printers met prijzen onder de duizend euro niet zo explosief groeit als gehoopt, neemt de interesse binnen het MKB enorm toe. Met name printers tussen 1500 en 7500 euro scoren erg goed. In totaal wordt een verkoop van 2000 printers op jaarbasis geschat met een totale omzet van 3 miljoen euro. De meeste printers van Nederlandse bodem worden geëxporteerd naar buitenlandse bedrijven.
3D Printen moet een toegevoegde waarde hebben
De utopie van een desktop 3D printer in elke woning lijkt van de grond te komen, de consument is nog niet klaar voor een printer thuis. Dat zal ook komen door de diverse printing diensten zoals Shapeways (ook een Nederlands bedrijf) die tegen redelijke kosten uiteenlopende 3D objecten op bestelling printen in een groot aantal materialen. Voor ontwerpers in diverse sectoren biedt de 3D printer wel een unieke meerwaarde waarbij bijvoorbeeld prototyping veel sneller gaat. Van woonaccessoires tot complexe bruggen, met een 3D printer kun je snel en betaalbaar een nieuw product ontwikkelen.
Van kunstof naar metaal
Er vindt een interessante verschuiving plaats van kunststof naar metaal, met name internationaal is duidelijk waar te nemen dat grote bedrijven meer investeren in metaal printers, en minder in 3D printers die kunststof objecten kunnen produceren. Nederland is op dit gebied nog geen echte voorloper zoals Duitsland, maar de verschuiving is ook hier duidelijk merkbaar. Op dit moment staan er binnen de industrie zo’n zestig procent kunststof printers en veertig procent metaal printers, maar die percentages zullen de komende tijd waarschijnlijk veranderen.
Wat is het winstmodel?
Het blijft lastig om direct geld te verdienen met 3D printing, de meeste Makerspaces en FabLabs waar mensen gebruik kunnen maken van printing faciliteiten draaien voor een groot deel op subsidies zonder duidelijk winstperspectief. Ook voor massaproductie is 3D printing geen geschikt proces. Het ligt anders in de medische sector die productie in huis kunnen houden, en oplossingen op maat kunnen leveren. Zolang de materiaalkosten nog zo’n veertig tot tachtig procent van de kosten voor onderdelen in beslag nemen is het lastig winst te maken, met goedkopere grondstoffen kunnen de kosten enorm worden teruggedrongen. Steeds meer fabrikanten laten het huidige systeem van koppelverkoop los waarmee je voor een specifieke printer niet meer verplicht bent het filament van dezelfde leverancier te bestellen. Dat zal net als in de 2D printing markt de prijs gunstig beïnvloeden en de drempel verlagen.
Nederland staat (nog) in de top
Hoewel een stijging van 20 miljoen euro omzet erg gunstig lijkt, is nu het moment om te investeren en nieuwe markten aan te boren. Zo ligt er veel potentie in 3D printers binnen het onderwijs, waarbij studenten in diverse onderwijsvormen kennis kunnen maken met de maakindustrie. Ook voor onderzoeksdoeleinden biedt 3D printing in huis veel voordelen waar nog te weinig organisaties gebruik van maken. We moeten ook niet vergeten dat voor veel sectoren het fenomeen 3D printing een nieuwe ontwikkeling is waarbij er steeds nieuwe toepassingen bedacht worden. Denk aan de mogelijkheden van bioprinting waarbij organisch materiaal gebruikt wordt in bijvoorbeeld huidtransplantaties of voor medisch onderzoek.
Steeds meer bedrijven, van multinationals tot ZZP’ers, zien de meerwaarde van 3D printing binnen hun organisatie. In combinatie met betaalbare hardware en gebruiksvriendelijke software kan Nederland aan de top blijven binnen de sector, en middels innovatie en ontwikkeling verder groeien.